استراتژی ورود به بازار (Go-to-Market) چیست؟

استراتژی ورود به بازار چیه؟ فرض کنید که می‌خواید یه محصول جدید رو وارد بازار کنید یا این‌که اصلا کل کسب و کارتون، می‌خواد وارد یه حوزه جدید از بازار بشه.

استراتژی ورود به بازار چیه؟

فرض کنید که می‌خواید یه محصول جدید رو به بازار ارائه بدید. هدف شما چیه؟ این‌که بتونید فروش بیشتری رو از اون محصول داشته باشید. خب برای این‌که بتونید این کارو بکنید، باید یه استراتژی رو دنبال کنید که بتونید تقاضایی که برای اون محصول هست رو چند برابر کنید. استراتژی ورود به بازار، دقیقا استراتژی هست که این کارو برای شما انجام میده. در واقع توی این استراتژی، شما میاید، مخاطب هدف خودتون رو تشخیص میدید که اصلا قراره به کی این محصولات رو بفروشید؟

توی مرحله بعدی از این استراتژی، شما باید بیاید فرایند بازاریابی خودتون رو طراحی کنید و توی مرحله آخر هم بیاید روی فروش بیشتر و بهتر تمرکز کنید. این استراتژی برای هر محصول و هر بازاری که شما توش فعالیت می‌کنید متفاوته و به خاطر همین، خیلی مهمه که اصولش رو یاد بگیرید و این اصول رو روی بازار هدف و البته محصولی که ساختید پیاده سازی کنید.

استراتژی ورود به بازار

چرا به تدوین استراتژی ورود به بازار نیاز داریم؟

بیشتر کسب‌وکارهایی که توی دنیای امروز، از استراتژی ورود به بازار استفاده می‌کنن، دنیا این هستن که ریسک کسب‌وکارشون رو به حداقل برسونن و این طوری، شانس موفقیت خودشون رو هم بیشتر کنن! وقتی که می‌خواید وارد یه بازار بشید، احتمالا خطرات خیلی زیادی شما رو درگیر می‌کنن و که استراتژی‌هایی که برای ورود به بازار استفاده میشن، می‌تونن چالش‌هایی که توی این فضای رقابتی احتمالش هست براتون به وجود بیاد رو حل کنن.

اگه بخوایم خیلی خلاصه و مفید، هدفای این استراتژی رو بررسی کنیم، می‌تونیم موردای زیر رو بگیم:

  1. اولین چیزی که این استراتژی دنبالشه، اینه که بتونه یک درک کلی از بازار هدف رو به شما ارائه بده. این طوری شما می‌تونید جایگاه محصول پیشنهادی که دارید رو پیدا کنید.
  2. توی مرحله بعدی، این استراتژی تلاش می‌کنه تا هزینه‌های بازاریابی شما رو کم کنه. خب این کار چطوری انجام میشه؟ با پیدا کردن کانال‌های تبلیغاتی که بتونن بیشترین میزان بازگشت سرمایه رو برای شما داشته باشن.
  3. هدف دیگه این استراتژی، اینه که بتونه موقعیت محصول شما رو عیب‌یابی کنه و این موضوع رو قبل از این‌که بخواید محصولتون رو وارد بازار کنید، به شما اطلاع بده.
  4. توی مرحله آخر، کاری که این استراتژی برای شما انجام میده، اینه که تعریف دقیق لجستیک کانال‌های توزیع رو بهتون ارائه میده و این طوری، شما می‌تونید مطمئن بشید که قبل از راه‌اندازی و ورود محصول به بازار، یه لجستیک کامل براش تعریف کردید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در سایت
Loading...
کلمات کلیدی پیشنهادی دوره آموزشی طراحی سایت سئو سایت آموزش دوره طلایی
موجود است، هم اکنون می توانید سفارش دهید!
ناموجود!